Első kritérium: A közös hang

 

Mivel az edzés közvetlen a testünk átalakulását célozza, így mondhatjuk, hogy a személyi edző-vendég kapcsolata elég intim. Ebbe a kis szférájába pedig nem igen szeret beengedni az ember senkit, csak akivel hasonló vagy azonos hullámhosszon mozog. Nagyon fontos szempont tehát az edződ az első perctől szimpátiával tudd kezelni és meg tudj nyílni testeddel kapcsolatos problémáidról, valamint el tud fogadni az esetleges szembesítést önmagaddal. Értsétek egymás nyelvét és legyen köztetek tökéletes a kommunikáció!

 

Második kritérium: Motiváló erő

 

Fontos, hogy ne csak a Te akaraterőd uralkodjon a teremben, hanem trénered egy olyan személy képében álljon előtted, aki szintén céltudatos, nagy akaraterővel bír, küzd és nem adja fel. Legyen rajta is látható az edzés gyümölcse, mert csak akkor tudjátok elérni a célotokat, ha kölcsönösen motiváljátok egymást. Neki és neked is látni kell a munka eredményét! Ő mutatja a célt, Te tükrözöd a kemény munkát!

 

Harmadik kritérium: Tekintély

 

Nagyon pozitív, ha kialakul köztetek egy baráti kapcsolat, de a kölcsönös tisztelet elengedhetetlen. Lehet, hogy Te vagy a megrendelő, de sose feledd el, hogy a teremben ő áll feletted. Tartsd be szigorúan az utasításait és fogadd el, hogy ő diktál. Ha nem tudod, akkor sincs gond, csak feladat: találni egy olyan személyi edzőt, akire fel tudsz nézni.

 

Negyedik kritérium: Figyelem

 

Ha nem csoportosan edzetek, akkor nagyon fontos, hogy legyen akár árvíz, tűzvész, eső, szél, jó vagy rossz kedv, a figyelem középpontjában csak Te legyél! Ebből sose engedj a saját érdekedben, mert amíg egy edző látványosan unatkozik ahelyett, hogy asszisztálna minden mozdulatodhoz, akár le is sérülhetsz. A figyelemnek pedig működnie kell irányodból is. Idd az edződ szavait, tedd amit mond, úgy ahogy mondja és bátran követeld figyelmét az egészséges edzés és a közösen elért jó eredmények érdekében. Ha nem tudtok egymásra figyelni, akkor keress másik edzőt!

 

Ötödik kritérium: Eredményesség

 

Mindig kérj az edző jelöltedtől egy kis referenciát megállapodás előtt. Győződj meg róla, hogy valóban eredményes a munkája és nem fecsérelt idő a közös edzés. Láttassa reálisan, hogy honnan hova juthatsz el vele és ez mivel jár. A személyi edző egy nagy befektetés, ami eredményben rövid távon, anyagilag pedig hosszútávon térül meg. Az instrukciók betartása mellett várj el eredményességet!

 

Plusz egy tipp:

Válassz olyan edzőt, aki multifunkcionális, nem csak a gyakorlatokat, hanem az anatómiát, a személyre szabott és életmódhoz igazított helyes táplálkozás beállítását és mindent tud, amire szükséged lehet!